Bloembollen voor beginners | De 10 meest gestelde vragen

Het planten van bloembollen is weer in de mode! Je kan genieten van tuinieren in de herfstzon terwijl je de bollen plant en in het voorjaar beloond worden voor je werk met een stralende lentetuin. Ben je geen professionele tuinier maar wil je beginnen met tuinieren? Wij geven je antwoord op de 10 meest gestelde vragen over bloembollen om je op weg te helpen:

1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten moeten in de herfst, van september tot december, voor de eerste vorst worden geplant. Zomerbloeiende bollen zoals dahlia's en calla's moeten in het voorjaar worden geplant, zodra het risico op nachtvorst is geweken.

2. Hoe plant ik bloembollen?

Wees niet bang om bollen te planten, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Maak eerst de grond goed los met een spade waar de bollen geplant moeten worden. Dan is de grond gemakkelijk te bewerken.
  • Graaf een gat met een spade of een bloembollenplanter.
  • Plant de bollen in het gat met de punt naar boven en de bolle kant naar beneden.
  • Dicht het gat af met de uitgegraven grond en druk het een beetje aan.

Uitgebreide plantinstructies vind je hier.

3. Wat is de beste plantafstand en -diepte voor bollen?

Er is een geheugensteuntje om je te helpen herinneren hoe diep en op welke afstand je bollen moet planten. Voor de plantafstand is dat 3 maal de breedte van de bol, en voor het planten, 2 maal de hoogte van de bloembol. Dus tulpenbollen van 5 centimeter moeten 10 centimeter diep en 15 centimeter uit elkaar worden geplant.

4. Kan ik bloembollen in potten planten?

Veel bloembollen kunnen in potten worden geplant. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is en een gat op de bodem heeft om overtollig water weg te laten lopen. De pot moet minstens drie keer zo hoog zijn als de bol.

  • Leg een laagje oude potscherven, hydrokorrels of grind op de bodem van de pot, zodat het water goed kan weglopen.
  • Strooi een laagje potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
  • Plant de bollen in de potgrond. Gebruik voor een kleurrijk resultaat extra bollen. Ze kunnen dichter worden geplant dan in de tuin; de afstand mag niet groter zijn dan één bolbreedte.
  • Leg een laagje potgrond op de bollen en druk ze aan.
  • Geef als laatste een beetje water.
  • Zorg ervoor dat de potten beschermd zijn tegen strenge vorst. Hiervoor kan je stro of noppenfolie om de pot doen. Je kan ze ook in de schuur zetten tijdens de vorstperiode.

Welke bollen geschikt zijn om in potten te planten vind je hier: Voorjaarsbloeiers voor potten.

5. Wat is lasagnebeplanting?

Lasagnebeplanting is een vorm van bollen planten die ook wel etagebeplanting wordt genoemd. Dit betekent dat de bloembollen in lagen op elkaar worden geplant, zoals een lasagneplaat. De laatbloeiende bloembollen gaan onderaan en de vroegbloeiende bollen bovenaan. Omdat de bollen in de juiste volgorde zijn geplant, bloeien de vroegbloeiende bollen, zoals krokussen, het eerst. Daarna volgen bollen die later bloeien, zoals hyacinten en tulpen. Deze opeenvolgende bloei zorgt ervoor dat je er bijzonder lang van kan genieten - van januari tot soms zelfs in mei.

6. Welke grond hebben bloembollen nodig?

Bloembollen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en stellen geen hoge eisen aan de kwaliteit van de grond. Ze groeien in bijna elke bodem, zolang die maar goed gedraineerd is. Bemesting is het eerste jaar niet nodig omdat alle voedingsstoffen in de bol zitten.

7.  Moet ik de bollen water geven na het planten?

Geef de bollen van voorjaarsbloeiers direct na het planten water. Dit zal hen stimuleren om direct wortels te gaan vormen. Hoe vroeger de wortels worden gevormd, hoe beter de bol bestand is tegen kou en vorst. Bloembollen in potten hebben ook water nodig in de periode na het planten, omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Ook zomerbloeiende bollen of knollen hebben direct na het planten extra water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig zonder dat er wateroverlast ontstaat.

8. Zullen mijn bollen volgend jaar weer bloeien?

Bloembollen worden onderverdeeld in drie soorten: niet winterharde, winterharde en voor verwildering geschikte bollen. Zomerbloeiende - niet winterharde - bollen bloeien één zomer en moeten voor de eerste vorst uit de grond worden gehaald. Winterharde - voorjaarsbloeiende - bollen daarentegen kunnen na de bloei in de grond blijven en zullen het volgende voorjaar bijna net zo mooi bloeien als het eerste jaar. Verwilderingsbollen komen elk jaar terug en vermenigvuldigen zich zelfs van jaar tot jaar.

9. Kan ik bloembollen bewaren?

Wij versturen bloembollen altijd tijdens de beste planttijd. Daarom raden wij altijd aan de bollen onmiddellijk na ontvangst te planten. Als dit niet mogelijk is, kan je de bollen op een droge en koele plaats bewaren, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Houd goed in de gaten of er door de hoge luchtvochtigheid schimmel op de bloembollen groeit. Als dit het geval is, kan je de bollen het beste laten drogen en ze daarna meteen in de tuin planten. Het is niet mogelijk om bollen een heel jaar te bewaren en ze de volgende herfst te planten.

10. Kunnen bloembollen sneeuw verdragen?

Als je de bloembollen in de herfst hebt geplant en er valt in de winter sneeuw op de grond, is dat geen enkel probleem. Het sneeuwdek isoleert zelfs de grond en zorgt ervoor dat de bollen beschermd zijn tegen vorst en kou.

Gerelateerde producten